//Suspek bunuh Jong Nam tiba dengan kawalan ketat bagi sebutan semula kes

Suspek bunuh Jong Nam tiba dengan kawalan ketat bagi sebutan semula kes



SHAH ALAM: Dua suspek utama warga asing yang dituduh membunuh abang pemimpin Korea Utara, Kim Jong Nam tiba di Mahkamah Tinggi Shah Alam di sini pagi ini bagi sebutan semula kes.

Duan Thi Huong, 28, dari Vietnam dan Siti Aisyah, 25, dari Indonesia tiba dengan kawalan ketat pasukan keselamatan termasuk anggota Petugas Khas Jenayah Terancang (Stafoc).

BACA: Pembunuhan Kim Jong Nam: Hanya satu pihak sepatutnya keluarkan kenyataan – Penganalisis

Kedua-duanya tiba secara berasingan dengan kenderaan pacuan roda.

Konvoi pertama yang membawa Doan tiba kira-kira 8.05 pagi manakala konvoi membawa Siti Aisyah yang memakai jaket kalis peluru, tiba lima minit kemudian.

BACA: Pembunuhan Kim Jong Nam: Siti Aishah boleh berbahasa Inggeris, Korea – Ibu BACA: Pembunuhan Jong Nam: Keluarga bingung bagaimana Siti Aisyah boleh berada di Malaysia

Pada 1 Mac lalu,  Siti Aisyah dan Doan, dihadapkan di Mahkamah Majistret atas tuduhan membunuh Jong Nam bersama-sama empat lagi individu yang masih bebas.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di Balai Pelepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada kira-kira 9 pagi, 13 Febuari lalu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Tiada pengakuan direkodkan.

BACA: Rakaman CCTV detik-detik akhir Kim Jong Nam disiar media antarabangsa

Jong Nam ketika itu sedang menunggu penerbangan ke Macau sebelum dihampiri dua wanita warga asing yang menekup mukanya dengan agen saraf VX.

Jong Nam yang menggunakan pasport dengan nama Kim Chol, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.

BACA: Kronologi pembunuhan Kim Jong Nam: Apa yang diketahui setakat ini

BACA: 3 suspek, mayat Jong Nam keluar Malaysia dengan pesawat sama – KPN

BACA: Kes Jong-Nam boleh dirujuk ke mahkamah jenayah antarabangsa melalui UNSC



Source link