//Lesen AFC KFA belum terima maklumat rasmi – Setiausaha Kehormat

Lesen AFC KFA belum terima maklumat rasmi – Setiausaha KehormatALOR SETAR: Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) belum menerima sebarang maklumat rasmi dari mana-mana pihak yang mengesahkan bahawa pasukan itu sudah menerima lesen kelab Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bagi membolehkan mereka beraksi pada Piala AFC 2018.

Setiausaha Kehormatnya, Datuk Aminuddin Omar berkata, pihaknya baru sahaja menghantar segala dokumentasi yang diperlukan untuk dinilai Badan Rayuan (AB) perlesenan kelab Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang akan menyemak status rayuan permohonan tersebut.

“Belum lagi…belum dapat surat (surat pemakluman mengenai kelulusan mendapatkan lesen AFC),” katanya ketika dihubungi Bernama bagi mengulas status laman sosial Facebook Liga Super Malaysia yang menyatakan bahawa pasukan itu telah disahkan layak untuk beraksi pada Piala AFC 2018.

Malah, katanya beliau dimaklumkan yang AB menangguhkan persidangan yang dijadual berlangsung pada Jumaat lalu.

“Tetapi menurut apa yang saya diberitahu oleh sumber dalaman…peluang untuk Kedah mendapat lesen tersebut adalah amat tinggi,” katanya.

FAM sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa pasukan itu tidak lulus dalam permohonannya untuk mendapatkan lesen FAM untuk beraksi pada Liga Super, dan lesen AFC untuk beraksi pada kejohanan AFC 2018.

Mengikut prosedur permohonan, FAM akan merekodkan pasukan yang layak atau tidak layak diberikan lesen kelab oleh FAM bagi perlawanan Liga Malaysia serta kejohanan AFC musim 2018 setelah AB bersidang dan menyemak status rayuan tersebut.

Setelah itu, barulah badan perlesenan kelab FAM akan memaklumkan kepada AFC status muktamad kelab-kelab Liga Malaysia yang melepasi syarat pelesenan kelab FAM/AFC.

Kedah layak secara automatik ke Piala AFC 2018 selepas muncul Juara Piala FA 2017. Sebelum ini hanya JDT menjadi pencabar dari Malaysia pada pertandingan bola sepak berstatus kelab kedua berprestij di Asia itu.

Bagaimanapun, KFA perlu terlebih dahulu mendapatkan lesen tersebut memandangkan AFC telah mengubah peraturannya baru-baru ini dengan mewajibkan semua pasukan yang bertanding di kejohanan anjuran AFC mempunyai lesen kelab AFC bagi saingan musim 2018.

Setakat ini, hanya JDT yang mempunyai lesen kelab AFC daripada 22 pasukan yang bersaing dalam Liga Malaysia.

— BERNAMASource link