March 18, 2018
You can use WP menu builder to build menus


KUALA LUMPUR 31 Okt. – Rakyat harus menghargai dan berbangga dengan pencapaian negara ini dan tidak perlu melabelkan Malaysia sekalipun tidak menyukai kerajaan yang mentadbir.Salleh Said Keruak

Salleh Said Keruak

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr. Salleh Said Keruak berkata, selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2018, wujud pihak yang mendakwa bajet itu gagal atas alasan nilai ringgit rendah, kos sara hidup tinggi dan rasuah berleluasa.

Beliau menyoal apakah bentuk kegagalan yang cuba digambarkan sedangkan Malaysia berkeadaan aman, beberapa pencapaian negara diiktiraf antarabangsa selain mempunyai nilai perdagangan serta pelaburan yang memberangsangkan.

“Inilah (negara gagal) yang diulang-ulang mereka untuk menunjukkan kerajaan kita tidak cekap biarpun realitinya kerajaan telah membentangkan bajet terbaik dan paling komprehensif dalam sejarah negara.

“Gagal apa jika rakyat masih sejahtera dan negara masih aman. Malaysia tidak berperang seperti Syria, Congo, dan Eritrea atau tidaklah mengalami kebuluran seperti Mozambique dan Somalia,” katanya menerusi blog beliau, sskeruak.blogspot.my hari ini.

Kata Salleh lagi, mengikut Indeks Keamanan Global 2017, Malaysia berada di tangga 29 daripada 159 negara, lebih aman dari Korea Selatan, Perancis, Indonesia dan Amerika Syarikat.

Katanya, beliau hairan mengapa label gagal itu diberikan sedangkan lima universiti tempatan tergolong antara 300 yang terbaik dunia, pasport Malaysia yang kelima terkuat di dunia dan mempunyai akses bebas visa ke 155 buah negara di dunia.

“Perdana Menteri mengakui kerajaan bukan sempurna, tetapi kita bukan sebagai sebuah negara gagal. Negara gagal cuma label yang diberikan oleh mereka untuk memburukkan kerajaan. Berbanggalah dengan pencapaian negara sendiri,” kata menteri itu.

Mengenai aspek ekonomi, Salleh menjelaskan dalam tempoh tujuh bulan sahaja dari November 2016 sehingga Mei 2017, pelaburan asing yang dibawa masuk oleh Perdana Menteri telah mencecah RM366 bilion manakala nilai perdagangan Malaysia antara Januari dan Julai tahun ini pula mencapai RM1.008 trilion.-UTUSAN ONLINESource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons