March 20, 2018
You can use WP menu builder to build menus


PAS secara terbuka mendakwa bahawa mereka tidak pernah lupa peristiwa pertelingkahan dalaman UMNO dan perpecahan dikalangan orang Melayu yang menandai zaman Tun Mahathir.

Menjawab tuduhan pengerusi Pakatan Harapan terhadap Presiden PAS, Naib Presiden PAS, Idris Ahmad mendakwa Tun Mahathir sebagai punca sebenar perpecahan dikalangan orang Melayu.

“Zaman dialah kita tengok Melayu berpecah. Tiga timbalan Perdana Menteri, 3 Timbalan Presiden UMNO terpelanting, lahir Semangat 46, Umno diharamkan, PKR dilahirkan, itu semua sewaktu zaman beliau,” kata Idris kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul.

Selain itu, Idris menambah bekas Perdana Menteri itu cuba mengitar semula “benda” yang sama dan dia selaku seorang negarawan tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan seperti itu.

“Dia sebagai negarawan kadang-kadang pun bercakap tak macam seorang negarawan. Bercakap tentang Bugis, perompak, yang tak sepatutnya keluar dari mulut seorang negarawan.

“Kita sedia dikritik tapi biarlah dalam bentuk fakta, tidak ada emosi, jangan fitnah. PAS bukan maksum,” kata Idris, dan menambah partinya sedia menjawab kritikan berdasarkan prinsip Islam.

Tun Mahathir di blognya kelmarin menggesa agar Hadi Awang menarik balik amanat yang dikaitkan dengannya yang didakwa telah menyebabkan orang Islam di negara ini berpecah dan berpuak.

Antara lain, Tun Mahathir mendakwa perpecahan yang berlaku dikalangan orang Melayu Islam di Malaysia amat mendalam sehingga ada yang menafi keislaman ibu bapa mereka disebabkan Amanat Hadi.

“Ada yang sembahyang berasingan, dengan imam lain; yang tidak sanggup dikebumi di kubur biasa kerana kononnya kubur itu kubur orang kafir.

“Ada yang bangunkan masjid berasingan sehingga sekarang ini pun. Inilah hasil Amanat Hadi. Ia adalah satu dosa besar. Kerana ini sahaja pun ia perlu bertaubat,” kata Dr Mahathir.

Pengerusi gabungan Pakatan itu membuat dakwaan sedemikian selepas Presiden PAS, Abdul Hadi Awang mendesak supaya bekas Perdana Menteri itu kembali bertaubat kerana telah menjadi punca kepada kerosakan Negara pada ketika ini.
Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons