February 25, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Bila Dato Rusli meninggal, semasa Isteri Dato Rusli dalam Eddah, PAS jumpa Isterinya dan tawarkan RM700,000 untuk beli. PAS bawa ADO dari pejabat Kota Bharu pergi ke rumah untuk sign borang 14A walaupun melanggar perintah pekeliling PTG Bil 5 yang menyatakan Pegawai Pejabat Tanah tidak boleh pergi ke rumah orang tukar nama orang atau tukar nama tanah. Tetapi PAS sanggup buat macamtu dan beli tanah itu.


1. Saya tidak bincang isu Wisma Tok Guru di ceramah kerana ini seakan-akan isu kepartian Amanah dan isu peribadi saya.

 2. Sedangkan perjuangan kita adalah untuk rakyat jelata. (Bukan) bergaduh hal kita. Oleh kerana ditanya, saya jelaskan secara ringkas.

DATO ROSLI SERAH PEJABAT ADUN SALOR KEPADA SAYA

3. Bangunan ada dua. Satu dibina oleh Arwah Dato Rusli sewaktu menjadi Adun S46 pada tahun 1990. Pejabat itu adalah Pejabat ADUN SALOR S46. 

 4. Apabila saya menjadi ADUN pada 2008, Dato Rusli masuk PAS 2007, Saya berbincang dengannya. Katanya “Tak apalah, Dato (Husam) ambil kerana Dato adalah Adun Salor”. 

 
INI PEJABAT ADUN SALOR, BUKAN PEJABAT PAS 

5. Maka selama-lamanya, jika lihat Letterhead, atau signboard pejabat, itu adalah Pejabat ADUN Salor. Tidak pernah jadi Pejabat PAS Kubang Kerian, atau MTD Salor. 

 6. Dato Rusli secara lisan beri keizinan saya gunakan pejabat itu. 

 
TAMBAHAN BANGUNAN DARI SUMBER SENDIRI 

 7. Bila saya rasakan pejabat itu sempit, pada Febuari 2009, selepas izinnya saya buat satu bangunan baru secara upahan. Barang pembinaan saya beli sendiri, kemudian upah kontraktor untuk jimatkan kos. 

 8. Tidak ada langsung minta derma dari Ahli PAS atau pemimpin PAS. Tidak ada jamuan laksa untuk kutip derma atau keluarkan resit untuk kutip derma. Cik Lah Exco Kelantan pun saya tak pernah minta derma, begitu juga Ahmad Yaakob, Nik Amar, Nasaruddin Singa Kelantan. Tiada yang derma. 

 9. Sebahagian duit pembangunan Wisma Tok Guru adalah dari sumbangan Dato Rusli kerana dulu dia pernah saman saya dan saya menang. 

 10. Bila saya menang saman, dia bayar pada saya. Dia derma sebahgian, saya derma sebahgian. 

 11. Rakan-rakan di Universiti dulu yang juga ahli usrah dan yang minta saya jadi petugas PAS, saya minta sumbangan sedikit. 

 12. Bukannya terima sekaligus. Sekali bayar ada yang RM5k, ada RM10k, ada RM2k. Tiada yang bayar RM200k sekaligus. 

 13. Alhamdulillah saya simpan semua rekod perbelanjaan itu. Saya tidak nampak nama Ahmad Yaakob, Nik Amar, Nasuruddin Singa Kelantan disitu.  

14. Itu adalah pejabat ADUN Salor.  

        PAS BELI TANAH SEMASA ISTERI DALAM EDDAH 

 15. Kemudian bila Dato Rusli meninggal, semasa Isteri Dato Rusli dalam Eddah, PAS jumpa Isterinya dan tawarkan RM700,000 untuk beli. 

 16. PAS bawa ADO dari pejabat Kota Bharu pergi ke rumah untuk sign borang 14A walaupun melanggar perintah pekeliling PTG Bil 5 yang menyatakan Pegawai Pejabat Tanah tidak boleh pergi ke rumah orang tukar nama orang atau tukar nama tanah. 

 17. tetapi PAS sanggup buat macamtu dan beli tanah itu. 

 
TANAH MASIH DALAM PERTIKAIAN PUSAKA 

 18. Tetapi tanah itu dalam pertikaian pusaka di Mahkamah Syariah yang mana perbicaraannya pada 9hb Januari 2018 belum selesai. 

 19. Dato Rusli dan Isterinya tidak ada anak sebabkan adik beradiknya layak menerima Pusaka. 

 20. Tanah ini Dato Rosli akui dalam ceramah di Wisma itu (ada dalam video) bahawa dia yang beli dan letakkan Hanipah (Isterinya) sebagai penama. 

 
SAYA ADA EQUITABLE RIGHT. INJUNKSI DIFILEKAN 

 21. Bagi pihak saya, selepas menerima notis, saya filekan di mahkamah sivil minggu lepas. Saya sengaja tidak bisingkan. Alhamdulillah Ahad lepas saya filekan Injunksi ke atas Muhamad Yasin atau PAS daripada kacauganggu pejabat saya. 

 22. Sehingga mahkamah selesaikan, saya berpendapat, Parti Amanah dan saya boleh terus gunakan sehingga PRU tahun depan. 

 23. Saya ada hak. Equitable Right disitu.

[Majlis Kutipan Dana, Dialog dan Makan Malam di Bangi] 

 

PEMBELIAN PAS TIDAK IKUT SYARIAH 

 24. Bila Ahmad Yaakob mengatakan dia telah selesai membeli tanah itu secara syariah, saya tidak tahu dia belajar syariah di mana. 

 25. Harta yang dalam tuntutan pusaka, tak boleh satu orang jual begitu. 

 26. Bila ada pertikaian pusaka, belum selesai dari segi syariatnya. 

 27. Hak orang lain atas tanah yang dimiliki oleh orang lain itu ada dari segi undang-undang. Hak tanah mungkin sudah tidak ada tetapi hak bangunan ada.

28. Saya berhak ke atas bangunan itu. Takkan PAS tidak faham syariah. 

 29. PAS ni dari segi syariah, dia buat syariah dia sendiri. Dia bukan ikut syariah Islam kita.

(Catatan admin dari Video) ~ sumberSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons