March 19, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Agak kelakar bagi Ahli Parlimen (MP) Kapar mempertikaikan kajian dan kaji selidik yang dibuat oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tanpa memberikan sebarang fakta untuk membalas hujah selain dari membebel seperti orang tua. Baca leteran Manivanan Govin, di sini

Manivanan Govin sendiri mengakui di dalam tulisannya bahawa purata harian penumpang di semua laluan bagi tempoh Januari hingga Ogos 2017 menyaksikan peningkatan sebanyak 12 peratus daripada 570,021 kepada 638,605 penumpang pengangkutan awam. Sebagai pembangkang yang bodoh, pastinya beliau tahu bahawa kalau mengikut sifir yang mudah, tidak mungkin berlaku peningkatan di dalam pengangkutan awam sekiranya Rakyat tidak berpuas hati.

Kedua, Manivanan Govin mempertikaikan mengenai beribu aduan yang telah dibuat oleh pengguna terhadap SPAD berhubung pengangkutan awam terutamanya untuk perkhidmatan tren komuter Keretapi Tanah Melayu (KTM). Adakah benar terdapat beribu aduan di SPAD berkaitan KTMB? Setahu saya Manivanan Govin tidak pernah bekerja di SPAD dan tidak pernah meminta maklumat dari SPAD bukan?

Ketiga, pastinya Manivanan Govin tidak tahu bahawa RM1 bilion dibelanjakan kerajaan bagi meningkat kualiti perkhidmatan Komuter melalui projek menaik taraf Landasan Berkembar Lembah Kelang (KVDT), masih lagi di peringkat perlaksanaan dan masih lagi belum berfungsi sepenuhnya. Sekiranya projek KVDT ini siap sepenuhnya, dari segi keberkesanan perkhidmatan, masa kelewatan menunggu untuk perkhidmatan KTMB akan dapat dikurangkan. Sabarlah Macha.

Kempat, kenapa membandingkan perkhidmatan teknologi ‘bullet train’ atau lebih dikenali sebagai ‘Shinkansen’ di Jepun dengan keretapi lama atau komuter KTMB. Sepatutnya bandingkanlah dengan projek Landasan Keretapi Pantai Timur / East Coast Rail Link (ECRL) dan projek keretapi berkelajuan tinggi Kuala Lumpur – Singapura yang sedang dibina atau setidak-tidaknya perkhidmatan ETS dari Kuala Lumpur ke Padang Besar yang sedia ada. Barulah nampak pembangkang ada otak sedikit.Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons