February 25, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Oleh Chedet

Peguam Negara US Jeff Sessions

SEORANG peguam kanan Mahkamah Agung Amerika Syarikat dilapor Utusan Malaysia berkata meskipun Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikat (AS) telah memfailkan pelucut hak sivil ke atas aset yang didakwa mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), tetapi tidak ada tindakan mahkamah diambil ke atas 1MDB di AS. 

 Juga dilapor yang terdapat sedikit sahaja aktiviti berkaitan dengan kes itu dan tiada siapa yang dinamakan sebagai sasaran jenayah. 

Laporan penuh boleh dibaca di sini.

 Peguam Negara Amerika Syarikat Jefferson Sessions pula dalam ucapannya di Global Forum on Asset Recovery di Washington DC, menyifatkan siasatan ke atas 1MDB sebagai siasatan ke atas kes “kleptokrasi paling teruk”.

 Katanya hampir separuh daripada kutipan hasil rasuah bernilai AS$ 3.5 bilion yang telah dirampas oleh kerajaan Amerika Syarikat datang dari saman sivil berkaitan 1MDB.

 “Pegawai yang didakwa rasuah dan sekutu mereka dilaporkan menggunakan dana 1MDB untuk “perbelanjaan mewah” seperti AS$ 200 juta untuk hartanah di California Selatan dan New York, AS $ 130 juta dalam karya seni, AS$ 100 juta untuk muzik dan kapal layar AS$ 265 juta”.

 “Secara keseluruhan, pegawai-pegawa 1MDB didakwa melakukan pengubahan wang haram lebih daripada AS $ 4.5 bilion menerusi urus niaga yang kabur dan kompleks dan syarikat cengkerang dengan akaun bank di pelbagai negara seperti Switzerland, Singapura, Luxembourg dan Amerika Syarikat,” katanya.

 “Ini kleptokrasi paling teruk.”

 “Hari ini, Jabatan Keadilan AS (DOJ) sedang berusaha untuk memberi keadilan kepada mangsa-mangsa skim yang dikatakan ini,” katanya.

 “Itulah sebabnya kita semua mesti berbuat lebih banyak untuk mempercepat permintaan Bantuan Perundangan Bersama (MLA).

 “Permintaan ini memastikan bahawa pendakwa mempunyai bukti bahawa mereka perlu membawa penjenayah ke muka pengadilan,”Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons