February 23, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Azmin Ali dilihat tidak mempunyai keberanian untuk mempertahankan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, apatah lagi mengecam kebiadapan Tun Dr Mahathir Mohamad yang melakukan sembah derhaka terhadap baginda.

Sebaliknya, Azmin hanya menggunakan hujah yang pernah digunakan Speaker DUN Selangor bahawa isu berkaitan Sultan Selangor dengan Dr Mahathir tiada kaitan dengan Kerajaan Negeri Selangor.

“Azmin Ali berkata isu pemulangan darjah kebesaran negeri adalah antara Dr Mahathir, Dr Siti Hasmah serta istana dan kerajaan negeri ini tidak mempunyai kaitan dengannya,” katanya dilapor Bernama.

Berhubung kenyataan yang dibuat anggota DAP Datuk Zaid Ibrahim terhadap Sultan Selangor, yang dianggap banyak pihak sebagai mempunyai unsur hasutan, Azmin berkata istana telah menegur Zaid berkaitan kenyataannya itu.

Malah Azmin juga dilihat enggan mengecam tindakan yang dilakukan oleh ahli DAPigs itu secara terbuka. Sebaliknya dia hanya melontarkan satu komen untuk menyelamatkan dirinya.

Menurut laporan, melalui akaun Twitternya, Zaid antara lain turut mempertikai kritikan Sultan Selangor terhadap Tun Mahathir berhubung kenyataannya tentang masyarakat Bugis.

Sementara itu, Istana Selangor dijangka mengeluarkan kenyataan berhubung laporan bahawa Dr Mahathir telah memulangkan dua darjah kebesaran yang beliau terima daripada Sultan Selangor, termasuk anugerah tertinggi negeri itu.

“Kami akan mengeluarkan kenyataan sebaik sahaja kami mendapat kepastian bahawa pingat kebesaran itu sudah dipulangkan,” kata setiausaha sulit Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani ketika ditemui pemberita selepas upacara penyampaian pingat bersempena Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-72 Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah, hari ini.

Bagi sesetengah pihak, tindakan yang dilakukan oleh bekas Perdana Menteri itu merupakan satu penghinaan terhadap institusi Raja – Raja Melayu. Malangnya, tiada siapa pun yang berani menegur tindakannya itu.

Dalam erti kata lainnya, tindakan Menteri Besar Selangor itu memberikan gambaran bahawa dia lebih takut kepada Tun Mahathir daripada mahu menjaga maruah KDYMM Tuanku Sultan Selangor secara terbuka!!!
Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons