February 20, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Adakah Tun Daim dan Tun Dr Mahathir boleh keluarkan kenyataan, mahukan ECRL dimiliki dan dikawal sepenuhnya oleh syarikat asing?

Saya yakin bahawa Tun Daim Zainuddin sebagai seorang bekas Menteri Kewangan berpengalaman di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad akan faham mengapa kerajaan hari ini memilih untuk strukturkan Rangkaian Rel Pantai Timur (ECRL) sebagai pelaburan domestik dengan pembiayaan asing.

Kerajaan amat jelas melalui pelbagai jawapan di Parlimen dan kenyataan mengenai ECRL yang projek ini adalah pelaburan domestik dibiayai pinjaman mudah dari China dengan kadar faedah lebih memihak kepada kita, yang lebih rendah dari kos dibiayai kerajaan.

Kita belajar dari kesilapan lalu di mana kerajaan pimpinan Tun Dr Mahathir dan Tun Daim telah meminjam dengan banyak dari Jepun dan terpaksa membayar berganda apabila nilai Yen meningkat tinggi berbanding Ringgit manakala kerajaan hari ini sudah memastikan pinjaman mudah dari China turut dilengkapi mekanisme meringankan risiko tukaran matawang.

Sama ada distrukturkan sebagai pelaburan terus asing atau pelaburan domestik dengan pinjaman asing, objektif projek ECRL adalah bagi menjana aktiviti ekonomi, mewujudkan pekerjaan dan jalinan pengangkutan kritikal antara pantai timur dengan pantai barat semenanjung bagi mengatasi keasingan ekonomi, dan ia masih lagi boleh dicapai.

Bagaimanapun, perbezaan utama adalah jika ECRL adalah pelaburan terus asing maka ia pihak asing akan memilik dan mengendalikan rangkaian keretapi ini.

Memandangkan rangkaian keretapi ini akan menyusuri semenanjung, kerajaan telah membuat keputusan bahawa pemilikan dan operasinya mesti dimilik negara bersandarkan kepada faktor keselamatan negara dan strategik ekonomi.

Sehubungan itu, ECRL dimiliki dan dikendalikan oleh anak syarikat milik penuh Kementerian Kewangan yang kemudiannya akan membayar semula pinjaman mudah apabila rangkaian ini mula beroperasi.

Jika projek ini adalah pelaburan terus asing, pemilik asing akan memindahkan semula keuntungan dari operasinya ke negara mereka.

Pembiayaan asing bagi projek pelaburan domestik bukan konsep baharu di Malaysia.

Ketika era pentadbiran Tun Dr Mahathir dan Tun Daim, projek seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Projek Janakuasa Hidroelektrik Kenyir, Stesen Janakuasa Port Dickson (Tuanku Jaafar) dan pelbagai projek lain turut dibiayai melalui pinjaman mudah dari Jepun.

Bagi tempoh lebih dekat, Jambatan Kedua Pulau Pinang turut dibiayai pinjamah mudah dari China.

Bagaimanapun, jika Tun Daim mahupun Tun Dr Mahathir mempunyai isu dengan projek ECRL sebagai pelaburan domestik melalui pinjaman mudah berbanding pelaburan terus asing, saya sarankan mereka nyatakan pendirian mereka dan gesa kerajaan untuk menjual projek infrastruktur strategic ECRL dan letakkan ia di bawah pemilikan asing.
Adakah Tun Daim dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia akan lebih gembira jika warga asing memiliki dan mengendalikan ERCL? Dan jika ia pelaburan terus asing China, adakah mereka akan mengkritik projek itu dan mendakwa ia adalah penguasaan ekonomi oleh negara China sebagaimana mereka dakwa pada pelaburan lain negara itu di Malaysia?

Saya ingin ulangi sekali lagi bahawa Perdana Menteri mengunjurkan projek ECRL ini sebagai pengubah ekonomi yang sudah terlewat di mana ia akan menyediakan satu jalinan penghubung antara pelabuhan pantai timur dan barat serta menyediakan rangkaian keretapi selamat bagi mengangkut berjuta penumpang. Projek ini akan menjana ekonomi negeri pantai timur secara signifikan pada masa akan datang.

Projek utama ini seharusnya dilakukan ketika era Tun Dr Mahathir ketika perunding yang dilantik pada masa itu mengunjurkan kosnya adalah lebih rendah. Malangnya, Tun Dr Mahathir memilih untuk membina projek mega lain berbanding rangkaian keretapi yang dapat memberi peningkatan kepada ekonomi pantai timur. Jika kerajaan hari ini melengahkan projek ini sebagaimana tindakan Dr Mahathir, kosnya akan melonjak lebih tinggi pada masa akan datang.

Pada masa projek ECRL ini akan bermula, ia tidak sepatutnya dilengahkan atau lebih teruk lagi, dipolitikkan. Rakyat Kelantan, Terengganu dan Pahang berhak menerima layanan dan peluang lebih baik.

Abdul Rahman Dahlan,
Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Unit Perancang Ekonomi
Putrajaya.

19 Dis 2017Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons