February 23, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Susulan diperintahkan untuk membayar ganti rugi RM2 juta kepada Felda dan FGV kerana menabur fitnah, Presiden PKR menggelupor biawak memfailkan rayuan terhadap keputusan berkenaan.

Peguam Francis Pereira, yang mewakili Wan Azizah dan dua yang lain, mengesahkan bahawa dia telah menerima arahan untuk memfailkan rayuan tersebut dimahkamah.

“Kami mempunyai 30 hari untuk memfailkan notis itu, dan ia akan difailkan kerana saya baru menerima arahan,” katanya dipetik Malaysiakini. 

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 5 Disember lalu memerintahkan Wan Azizah dan dua yang lain membayar ganti rugi sebanyak RM2 juta kepada Felda dan FGV atas dua artikel fitnah yang disiarkan dalam akhbar PKR, Suara Keadilan, tujuh tahun lalu.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi pada mulanya hanya menetapkan kadar ganti rugi sebanyak RM70,000 terhadap tuduhan yang sama.

Namun Hakim Datuk Su Geok Yiam dalam penghakimannya berkata, Timbalan Pendaftar yang mengeluarkan perintah terhadap ganti rugi itu sebelum ini gagal untuk menilai bahawa apabila artikel bertajuk ‘Felda Bankrap’ dan artikel berserta gambar bertajuk ‘Kontroversi’ dan ‘Bina Bangunan RM662 Juta Hanya Libatkan Tiga Individu’, menyebabkan perayu mengalami kerugian kewangan dan sahamnya merudum.

Beliau berkata, mahkamah berpandangan jika jumlah itu tidak diketepikan dan digantikan dengan jumlah ganti rugi yang sewajarnya, ia boleh menyebabkan semua pihak memandang remeh kepada kes fitnah yang dilemparkan terhadap badan berkanun.
Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons