February 18, 2018
You can use WP menu builder to build menusSuruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan dipercayai telah mencadangkan kepada perdana menteri untuk menasihatkan Agong untuk menyingkirkan Dzulkifli Ahmad sebagai Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana hubungannya dengan seorang wanita yang sudah bernikah.

 Sumber berkata anggota komisen mengambil keputusan itu untuk mengekalkan integriti dan mengekalkan keyakinan orang ramai terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

 Satu sumber berkata kini terserah Perdana Menteri Najib Razak sama ada untuk menerima atau menolak cadangan suruhanjaya yang bermesyuarat pada awal Disember.

 Di bawah Akta SPRM 2009, Agong melantik ketua pesuruhjaya atas nasihat perdana menteri tetapi tidak ada yang menghentikan kerajaan daripada membatalkannya secara beransur-ansur.

 “Perdana menteri perlu memberi alasan yang jelas kepada anggota-anggota terhormat suruhanjaya jika dia menolak cadangan mereka dan Dzulkifli kekal,” kata sumber kepada FMT.

 Menurut laman web komisen itu, pengerusi sekarang ialah Arpah Abdul Razak,  seorang pegawai kanan  bersara.

 Dianggotai oleh Peguam Negara, Mohamed Apandi Ali, Ketua Hakim Malaya Ahmad Maarop, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Richard Malanjum, Hakim Mahkamah Persekutuan Azahar Mohamed, hakim Mahkamah Rayuan Hasnah Mohammed Hashim dan Rhodzariah Bujang dan hakim Mahkamah Tinggi Kamaludin Md Said.

 Setiausaha Suruhanjaya adalah Zainal Abidin Ahmad.

 Apandi, apabila dihubungi melalui mesej WhatsApp, tidak mengesahkan atau menafikan bahawa keputusan itu telah diambil.

 “Anda harus meminta pengerusi atau setiausaha SPKP (singkatan Bahasa Melayu untuk suruhanjaya itu),” katanya, sambil menambah bahawa dia sedang berada di luar negara.

 Apandi lebih lanjut berkata rakyat mempunyai “hak untuk mengetahui, hak untuk bertanya dan hak untuk dimaklumkan …”

 FMT cuba berhubung dengan Zainal untuk mengesahkan sama ada suruhanjaya itu telah membuat keputusan sedemikian dan, jika ia adalah dalam afirmatif, sama ada ia telah disampaikan kepada Perdana Menteri atau Ketua Setiausaha kepada Kerajaan Ali Hamsa. Walau bagaimanapun, tidak ada respons.

 Begitu juga, tidak ada respon dari Ali.

 Di bawah Perlembagaan Persekutuan, fungsi komisen, antara lain, adalah untuk melantik, mempromosi, memindahkan dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota di bawah Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan.

 Salah laku Dzulkifli yang dikatakan itu adalah di bawah bidang kuasa suruhanjaya itu kerana beliau masih menjadi pegawai Jabatan Peguam Negara (AGC) walaupun dalam pinjaman kepada SPRM. 

 Dzulkifli, 49, yang sebelum ini mengetuai pasukan Penguatkuasaan Pemulihan Semula Negara di AGC, mengambil alih jawatan dalam SPRM dari Abu Kassim Mohamed pada kontrak lima tahun pada 1 Ogos tahun lepas. 

Sementara itu, Inspektor Jeneral Polis Mohamad Fuzi Harun pada 3 Dis berkata polis berada di peringkat akhir siasatan terhadap dakwaan Dzulkifli dengan seorang wanita yang telah berkahwin dengan seorang pegawai polis.

 Walau bagaimanapun, beliau enggan mengulas sama ada polis telah mencatatkan kenyataan Dzulkifli.

 Sejak Oktober, AGC telah mengembalikan kertas siasatan kepada polis tiga kali untuk mengumpul bukti lanjut.

 “Saya tidak mempunyai komen mengenainya. Terdapat beberapa hasil yang perlu kita dapatkan dan beberapa isu forensik yang perlu kita selesaikan,”   katanya kepada media.

 Dzulkifli berada di tengah kontroversi selepas beberapa klip video muncul, menunjukkan dia bercuti di Bali dengan seorang wanita yang bukan isterinya.

 Polis sedang menyiasatnya mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan kerana memikat seorang wanita yang sudah berkahwin.

 Dia tidak mengesahkan atau menafikan sebagai lelaki dalam klip itu, hanya mengatakan bahawa dia tidak akan tunduk kepada “taktik kotor”.

 Wanita itu berkata perceraiannya tidak ada kaitan dengan Dzulkifli.~ sumberSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons