February 20, 2018
You can use WP menu builder to build menus
Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata, polis tidak pernah berhenti atau cuba menutup sebarang siasatan mengenai penemuan kem pemerdagangan manusia dan kubur di kawasan berbukit di Wang Kelian, Perlis seperti dilaporkan sebuah akhbar baru-baru ini.

 “Siasatan masih berterusan dan setakat ini empat orang sudah didakwa dan beberapa lagi dalam proses didakwa malah polis juga telah kenal pasti 10 lagi suspek dipercayai mempunyai kaitan berhubung kes tersebut,” katanya di sini

 

Kah! Kah! Kah! Hebat sunggoh polis kita kerana sehingga kini setelah 2 tahun berlalu, hanya berjaya mendakwa empat orang…Kah! Kah! Kah! Empat orang itu pula adalah pendatang asing! 


Sedangkan polis Thailand telah berjaya mengheret ke mahkamah beratus-ratus orang yang terlibat dengan kes tersebut.


Dan bagaimana pula 12 polis yang ditangkap awalnya berkaitan dengan kes itu dibebaskan kerana kekurangan bukti yang mencukupi untuk mendakwanya?


Masuk akalkah pendatang izin boleh terlibat dengan pemerdagangan manusia di negara ini tanpa kerjasama orang tempatan??


Tidak perlulah PDRM nak berdalih dan membohongi orang ramai kerana orang ramai  semakin curiga setelah ada laporan yang mendakwa terdapat percubaan polis sendiri mentutup perkara itu dengan merosakkan bukti, tindakan menyunting laporan dan dokumen lain dalam penyiasatan. 
Terdahulu, akhbar berbahasa inggeris NST menyiarkan laporan bertajuk “Wujudkah cubaan menutup aktiviti di Wang Kelian?” (“Was there a cover-up in Wang Kelian?”) yang merujuk kubur massa mangsa penyeludupan manusia di Wang Kelian pada 2015.Kenapa pihak polis merahsiakan pada awal penemuan kem ini ? Polis perlu jelaskan siapa yang beri arahan untuk bersihkan dan musnahkan lokasi jenayah, tersebut dan kenapa?

Lantaran itu, Ahli Parlimen Klang Santiago dan sekumpulan peguam hak asasi manusia menggesa kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat cubaan untuk menutup kes berprofil tinggi berkenaan secara besar-besaran dengan cara yang cukup terancang.


Menurut Santiago pihak polis tidak boleh dipercayai untuk menyiasat diri mereka. Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons