February 18, 2018
You can use WP menu builder to build menus


POLIS Myanmar dilaporkan sebagai berkata akan menggugurkan tuduhan terhadap dua wartawan yang bertugas dengan syarikat penyiaran Turki, penterjemah, dan pemandu yang dipenjara pada bulan November akibat melanggar undang-undang pesawat apabila membuat rakaman menggunakan sebuah dron.

Jurufoto Lau Hon Meng, yang berasal dari Singapura, wartawan Mok Choy Lin dari Malaysia, Aung Naing Ape seorang wartawan tempatan yang bertindak sebagai penterjemah, dan seorang pemandu Hla Tin telah ditahan oleh pihak polis pada 27 Oktober berdekatan Bangunan Parlimen Myanmar di ibu negara Naypyitaw.


Wartawan kena penjara di Myanmar

Mereka kini masing-masing sedang menjalani hukuman penjara dua bulan di bawah undang-undang pesawat tinggalan era penjajah, namun keempat-empat mereka masih berdepan tuduhan-tuduhan lanjut kerana membawa masuk dron berkenaan. Dua warga negara luar juga dituduh dengan satu kesalahan imigresen.

Lieutenant Polis, Tun Tun Win dan seorang pegawai imigresen, merupakan pengadu muncul di bilik mahkamah Naypyitaw pada hari Selasa dan meminta mahkamah menggugurkan tuduhan-tuduhan berkenaan.

Tun Tun Win memberitahu sumber berita Reuters bahawa pegawai tinggi polis telah mengarahkan kes tersebut digugurkan kerana mereka berempat tidak bermaksud untuk membahayakan keselamatan negara dengan menerbangkan dron berkenaan.

Tambahnya lagi, keputusan itu bertujuan untuk “memperkukuhkan hubungan di antara negara,” merujuk kepada dua wartawan yang berasal dari Singapura dan Malaysia.

Seorang pegawai undang-undang yang juga merupakan pendakwa raya kerajaan berhubung kes tersebut, dijangka akan memberitahu mahkamah di mana tuduhan-tuduhan tersebut akan digugurkan secara rasmi pada sesi sebutan kes yang ditetapkan pada hari Khamis kata peguam Khin Maung Zaw memberitahu Reuters.

“Pegawai tinggi pihak berkuasa telah mengarahkan untuk menggugurkannya dengan niat yang baik, namun prosedur itu hanya boleh dilaksanakan pada hari tersebut (Khamis),” kata peguam itu lagi.

Keempat-empat mereka akan menyelesaikan hukuman di bawah Akta Pesawat pada 9 Januari, tetapi mungkin akan dibebaskan awal kerana berkelakuan baik tambahnya.

Kes berkenaan telah mencetuskan kebimbangan terhadap kebebasan akhbar di Myanmar, di mana sebuah kerajaan yang diketuai oleh penerima Anugerah Nobel, Aung Dan Susu Kyi mengambil alih kuasa tahun lalu namun pihak tentera masih mengawal hal ehwal keselamatan termasuk polis.

Dua wartawan Reuters telah ditahan pada 12 Disember, Wartawan Line, 31 dan Kyaw Some Oo, 27 kini telah ditahan selama 2 minggu dan tidak dibenarkan untuk bertemu pelawat ataupun peguam.

Mereka membuat liputan krisis di barat Rakhine yang telah menyebabkan 655,000 muslim Rohingya melarikan diri melintasi sempadan menuju ke Bangladesh sejak bulan Ogos.

Wartawan berkenaan sedang disiasat di bawah Akta Rahsia Rasmi tinggalan era penjajah.Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons