February 23, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Nik Nazmi menerima ganti rugi RM230,000.

Nik Nazmi Nik Ahmad dari PKR telah memenangi samannya terhadap bekas peguam negara Abdul Gani Patail dan kerajaan atas pendakwaan berniat jahat, menerima https://www.malaysiakini.com/news/406744 RM230,000.

 Hakim Ahmad Zaidi Ibrahim memerintahkan defendan membayar ganti rugi khas sebanyak RM80,000, ganti rugi amaun RM100,000, ganti rugi teladan sebanyak RM50,000 dan kos RM10,000.

 Bernama memetik Zaidi sebagai berkata bahawa defendan gagal menafikan tuduhan Nik Nazmi bahawa pendakwaan kedua adalah berniat jahat.

 Beliau berkata pertuduhan kedua juga dibawa kepada Nik Nazmi selepas Mahkamah Rayuan telah menetapkan pertuduhan pertama untuk tidak berperlembagaan dan sementara rayuan persekutuan masih dalam proses, yang menunjukkan penghinaan yang jelas.

 Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia pada 31 Mac 2015 memfailkan saman terhadap Gani, Peguam Negara itu, kerana didakwa melakukan niat jahat, menyebabkannya dikenakan ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya untuk kali kedua pada 6 Mei 2014, di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012.

 Ini walaupun keputusan Mahkamah Rayuan pada 25 April 2014, membenarkan rayuannya dan menggugurkan pertuduhan terhadapnya di bawah akta yang sama.

 Nik Nazmi sebelum ini didakwa di Mahkamah Sesyen yang sama pada 17 Mei 2013, kerana didakwa menganjurkan satu perhimpunan di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya pada 8 Mei 2013.

 Beliau mendakwa bahawa pada 6 Mei 2014, Mahkamah Sesyen membebaskan dan melepaskannya selepas memutuskan bahawa keputusan Mahkamah Rayuan untuk mengisytiharkan pendakwaan di bawah Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman sebagai tidak berperlembagaan.

 Nik Nazmi sebelum ini mendakwa tindakan Gani menuntut dua kali atas tuduhan yang sama telah mencemarkan nama baiknya dan menggambarkannya sebagai seorang penjenayah.

 “Keputusan hari ini oleh mahkamah menegakkan prinsip-prinsip asas hak asasi manusia.

 “Saya menggesa kerajaan Barisan Nasional untuk menghentikan kebebasan rakyat, yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, dan menghormati kedaulatan undang-undang,” kata Nik Nazmi dalam satu kenyataan hari ini. – 26 Disember 2017. ~ sumberSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons