February 18, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Dilabel “pengkhianat” oleh ahli PAS Selangor, ADUN Morib, Hasnul Baharuddin yang keluar dari parti itu dua tahun lalu untuk menyertai Amanah berkata beliau tidak akan bekerja sama dengan parti jenama Islam itu lagi.

 “Saya tidak akan menghulukan kerjasama saya kepada mereka. Saya benci mereka,” katanya. 

 Beliau berkata beliau bekerjasama rapat dengan rakan-rakan Pakatan Harapan (PH) PPBM, PKR dan DAP dalam program komuniti tempatan, tetapi tidak dengan PAS. 

 Hasnul disingkirkan daripada parti pada 2014 apabila beliau dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ulu Kelang, Saari Sungib secara terbuka mengisytiharkan sokongan mereka kepada presiden PKR dan anggota Dewan Undangan Negeri Kajang Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menjadi menteri besar. 

 Dalam membuat pendirian, mereka telah memihak kepada 13 PKR dan 15 wakil DAP dalam usaha untuk menghapuskan menteri besar Khalid Ibrahim dari pejabat. 

 Tindakan kedua-duanya menyaksikan mereka digantung selama setahun dari PAS pada Oktober tahun itu. 

 Saari sebelum ini dilaporkan mengatakan bahawa PAS telah menzalimi  ahli keluarganya  dengan menggantung isterinya dan anak-anak dari sayap wanita dan remaja di peringkat bahagian Ulu Kelang. 

Kedua-dua Hasnul dan Saari menyertai Amanah pada tahun 2015, berikutan peneraju pemimpin kebangsaan PAS seperti Mohamad Sabu dan Salahuddin Ayub yang telah meletak jawatan dari parti Islam. 

 “Penyokong PAS di Morib memanggil saya ‘pengkhianat’ kerana menyokong Wan Azizah, dalam menentang hasrat PAS. 

 “Mereka telah menyedari bahawa apa yang saya lakukan tiga tahun lalu bukanlah ‘dosa besar’ yang harus saya dikutuk,” kata Hasnul.

 Beliau juga mendakwa bahawa beberapa cawangan dan ahli-ahli di Morib telah “tidak aktif” sejak dia meninggalkan Pas dan kebanyakan sokongan tempatan telah melencong ke PH.

 Beliau berkata beberapa penyokong PAS berpendapat keputusan presiden parti  Abdul Hadi Awang memutuskan hubungan dengan rakan komponen dalam Pakatan Rakyat, yang telah berkubur adalah ijtihad yang salah.

 “Dan kemudian dia dilihat bersahabat dengan Umno dengan menyertai perhimpunan Rohingyas,” katanya, mendakwa bahawa ia telah membuat PAS kehilangan sokongan di kalangan akar umbi. 

 Hasnul berkata terpulanglah kepada kepimpinan Amanah untuk menentukan sama ada beliau akan menjadi calon mereka dalam pertandingan tiga penjuru untuk mempertahankan Morib terhadap PAS dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

 “Tetapi saya boleh katakan Amanah akan bertanding di Morib. Tempat ini adalah kubu kuat kami kerana kami mempunyai 16 cabang di sini,” katanya.

 Semasa pilihan raya umum lepas pada Mei 2013, Hasnul memenangi Morib sebagai calon PAS dengan margin tipis 766 undi terhadap Barisan Nasional, Hasiman Sidom. Beliau memperoleh 15,016 undi sementara Hasiman, dari Umno, mendapat 14,250 undi. 

 Morib adalah salah satu kerusi negeri di bawah kawasan Parlimen Kuala Langat yang kini dipegang oleh PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid. Kerusi negeri lain adalah Sijangkang dan Teluk Datuk. ~ sumberSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons