April 21, 2018
You can use WP menu builder to build menus


JOHOR BAHRU 2 Jan. – Struktur bangunan utama Pejabat Jabatan Taman Laut di Pulau Aur, Mersing retak selepas berlaku tanah runtuh pukul 9 pagi ini akibat hujan lebat.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Pendidikan dan Penerangan negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, turut mengalami kerosakan pagar, rumah genset, stor penguatkuasaan, sistem air tapisan bersih dan peralatan lain.

“Jumlah kerosakan masih belum ditafsirkan jumlahnya. Tiada kecederaan atau kemalangan jiwa berlaku. Tanah runtuh berlaku akibat hujan sejak malam tadi hingga pagi ini.

“Selain itu sekolah dan kuaters guru di pulau tersebut terjejas akibat banjir selepas dinaiki air malam tadi,” katanya dalam satu kenyataan di sini sebentar tadi.

Bangunan lain di pulau itu katanya seperti masjid, klinik dan pondok polis tiada mengalami sebarang kerosakan cuma balai raya perlu dibersihkan.

Beliau berkata, selain itu kawasan tebing Pulau Aur turut mengalami hakisan.

Pulau Aur merupakan satu daripada enam kumpulan gugusan pulau di bawah Taman Laut Sultan Iskandar (TLSI) yang terdapat di Mersing selain Pulau Rawa, Pulau Linggi, Pulau Sibu, Pulau Pemanggil dan Pulau Besar yang disifatkan sebagai ‘permata laut Johor’ kerana keunikannya. – UTUSAN ONLINESource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons