March 20, 2018
You can use WP menu builder to build menus


WASPADA :

Orang Ramai dinasihatkan agar berhati-hati dengan sindiket penipuan Macau Scam yang telah membabitkan kerugian sebanyak RM4.6 Juta di negeri Kedah sepertimana yang hangat diperkatakan.

Sumber gambar : PDRM

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kedah, Supt Chan Teck Paing berkata sebanyak 134 kes Macau Scam yang membabitkan kerugian kira-kira RM4.6 juta dilaporkan di Kedah sepanjang tahun 2017. Beliau berkata mangsa membabitkan rakyat tempatan yang mempunyai pelbagai latar belakang pekerjaan termasuk suri rumah yang telah terpedaya dengan memindahkan wang ke akaun sindiket yang beroperasi di negara jiran.

“Melalui siasatan kami dapati sindiket sudah mula merekrut anak tempatan terdiri kaum Melayu menyebabkan statistik kes tahun lalu didominasi oleh 93 mangsa orang Melayu, 34 kaum Cina dan India tujuh kes. Mereka yang menjadi mangsa juga adalah ahli perniagaan, guru, pekerja kewangan dan suri rumah.”

Sehubungan itu orang ramai dinasihatkan agar lebih berhati-hati dengan penipuan sindiket ini dan menghubungi pihak berwajib jika ragu-ragu dengan panggilan yang diterima.

SUMBER :

Bernama 

Utusan

 

 Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons