April 22, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Kalau kau dah 94 tahun tapi kau masih in denial yang kau dah tua, kau ada masalah mental. Mak aku yang umur 58 tahun pun bila nak minta tolong aku angkat benda berat pun dia kata, “ma dah tua dah, abang”. Mak aku yang beza 30 tahun lebih tu pun sedar diri dah tua.

Tapi isu aku kat sini bukanlah sebab Mahathir dah umur 94 tahun tapi tak sedar diri dah tua, tapi macam mana juak-juak penyokongnya yang bersorak mengatakan betapa gempaknya Mahathir datang ke forum Sinar Harian macam gaya Paddayappa dan terus memalukan Dr Kamarul.

Aku tak kenal siapa pun Dr Kamarul ni, dan aku peduli apa dengan pendirian politik dia. Aku rasa pendirian politik dia hampir 99 peratus aku takkan setuju. Dia adalah ahli ISMA dan aku tak pernah setuju dengan ISMA.

Tapi ada satu perkara yang aku setuju. Mahathir dah tua. Kalau itu pun Mahathir tak boleh terima hakikat, susahlah.

Aku mungkin tak setuju dengan politik Dr Kamarul, tapi call spade a spade.

Kau nak cakap otak Mahathir masih function? Jimmy Carter Presiden AS, umur 93 tahun, ada tak dia terkial-kial nak jadi Presiden Amerika balik? Gorbachev, ada nak jadi Presiden Russia?

Sure, kau akan cakap, Mahathir tak puas hati dengan Najib, sebab tu kau mewajarkan dia jadi calon Perdana Menteri. Tapi Jimmy Carter pun tak puas hati dengan Donald Trump, Gorbachev pun tak puas hati dengan Putin.

Setiap zaman ada zeitgeistnya. Zeitgeist tu semangat zaman. Ini bukan zaman Mahathir lagi. Tak payahlah comeback. Tolonglah bersara dengan aman. For your own good. Tolonglah jadi negarawan yang berjiwa besar dengan buat rilek je. Paling-paling pun buat je macam apa Jimmy Carter buat – tanam pokok depan bangunan kerajaan atau potong reben mesyuarat bahagian parti.

Tapi penyokong Pakatan Harapan mana fikir semua ni. Bagi aku, mereka ni umpama clapping seals yang hanya menepuk tangan bila pucuk pimpinan suruh. Pucuk pimpinan pun bercelaru entah siapa yang ketua sebenarnya.

Hanya sebab nak tumbangkan Barisan Nasional je ke impian kau? Sure kau nak tumpaskan perompak tapi kau pakai penyamun. Tak ada beza. Ini macam cerita filem Alien vs Predator. Mana satu alien mana satu predator aku pun tak tahu dah.

Pakatan boleh menang hati orang jika mereka buat ni.

1. Kurangkan influence DAP dalam pakatan ni. Orang Melayu terutamanya di luar bandar skeptikal dengan parti ni. Bagi DAP hanya level macam MCA.

Tapi sure lah ego Lim Kit Siang akan tercabar. Tapi kau nak menang, kan? Kau kena tahu yang 60 peratus penduduk negara ini ialah Melayu. Dan perbuatan membuat parti Melayu berpecah-pecah macam sekarang akan memperlihatkan yang Cina nak berkuasa. Kau suka atau tak, politik kaum masih lagi politic of the day negara ni.

2. Kurangkan influence liberal urban dalam pakatan ni. Orang Melayu luar bandar takkan suka LGBT rights, dan benda-benda ‘kebaratan’ ni. Nak tak nak kau kena terima hakikat yang masyarakat di Malaysia masih konservatif.

3. Gabungkan semua parti Melayu yang menentang BN menjadi satu gabungan yang kuat. Sebab politik negara ni masih politik perkauman, maka kau kena gabungkan PKR Melayu, PPBM dan Amanah dalam satu parti baru.

Serius parti berbilang kaum masih tak dapat sambutan yang baik di luar bandar. Sebab tu PPP ni jadi parti nyamuk.

4. Buang Dr Mahathir. Dia adalah kanser kepada Pakatan pembangkang. Kerana dia, Pakatan pada hari ni jauh dalam keadaan chaotic berbanding dulu (sebenarnya dari dulu dah chaotic).

5. Begitu juga The Lims, The Anwars (except Izzah) dan lain-lain. Time for new guys for action. Alasan “siapa calon yang kau nak selain Mahathir dan Anwar” takkan wujud kalau kau wujudkan cadre dan pelapis. Sepatutnya Lim Kit Siang patut letak jawatan dan bersara duduk diam-diam macam Chen Man Hin masa PRU 1999 bila DAP kalah teruk dulu.

Pakatan cakap, PRU kali ini, it’s now or never. Tapi terus terang, sejak 2004, inilah barisan pembangkang paling teruk. Nampaknya kalau macam ni lah lineup korang, memang never lah.

George Santayana kata, siapa yang tak memahami sejarah akan disumpah akan mengulanginya. Nampak gayanya Pakatan Harapan tak pernah belajar dari Gagasan Rakyat, Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat.

Pada malam pilihanraya umum nanti, duduklah termenung dan baca semula tulisan ni, sambil bayangkan aku cakap di depan muka kau, “aku dah kata dah”.

Tapi, kalau ditakdirkanlah Pakatan Harapan menang, rilek dulu, jangan ketawakan aku. Sebab lepas tu kau akan tengok satu demi satu pengkhianatan, dan satu demi satu kekalutan dan keserabutan di samping tiada kerjasama antara semua. Kerjasama hanya wujud kerana ad-hoc dan bukannya berkekalan.

Lebih baik kalah dan belajar balik semula, dari menang tapi terkial-kial tak tahu apa nak buat.

Mahathir? Dah tua dah. Silap-silap dia ajar korang macam mana nak jadi lebih korup. Ke kau memang nak Pakatan Harapan ni jadi parti yang korup? Ke memang dah korup sejak dahulu lagi?



Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons