April 23, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Orang ramai dinasihatkan supaya berwaspada dengan fasa peralihan monsun yang dijangka bermula pada 27 Mac 2018 sehingga pertengahan Mei 2018.

Gambar hiasan. Sumber: Mynewshub

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MMD), permulaan fasa peralihan monsun ini menandakan berakhirnya Monsun Timur Laut. Semasa tempoh peralihan monsun, kawasan serantau negara akan menerima tiupan angin dari pelbagai hala dengan kelajuan yang rendah.

Keadaan cuaca yang lazim berlaku semasa tempoh peralihan monsun adalah hujan lebat, ribut petir dan angin kencang terutamanya pada waktu petang dan awal malam. Kawasan yang lebih kerap mengalami keadaan cuaca tersebut adalah negeri-negeri di pantai barat dan pedalaman Semenanjung, Pantai Barat Sabah serta kawasan barat dan tengah Sarawak. Ribut petir kuat yang disertai dengan hujan lebat dan angin kencang boleh menyebabkan banjir kilat serta kerosakan struktur yang tidak kukuh.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan agar lebih berwaspada ketika tempoh peralihan monsun ini serta sentiasa peka dengan ramalan dan amaran cuaca yang dikeluarkan oleh MMD.

SUMBER:

Facebook Jabatan Meteorologi Malaysia

KosmoSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons