April 23, 2018
You can use WP menu builder to build menus


YANGON 1 April – Pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi hari ini menggesa rakyatnya agar kekal bersatu, biarpun negara ini berdepan cabaran dari dalam dan luar negara.

Gesaan itu dilontarkan oleh Suu Kyi ketika berucap sempena ulang tahun kedua parti pimpinannya, Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) memerintah negara ini.

Suu Kyi dikatakan menerima kritikan ekoran perkembangan ekonomi Myanmar yang perlahan dan berterusan bertempur dengan kumpulan etnik bersenjata.

“Dunia kini fokus kepada Rohingya, tetapi kita juga perlu membangunkan negara ini dengan aman. Kita berdepan cabaran dari luar dan dalam negara, selain bergelut untuk membangunkan politik, masyarakat serta ekonomi,” ujar Suu Kyi.

Beliau juga menggesa rakyat agar ‘menghormati hasrat dan matlamat komuniti antarabangsa’ namun Suu Kyi tidak mengulas lanjut berhubung perkara itu.

Tambah Suu Kyi, perkara paling mustahak baginya ialah menamatkan peperangan antara pemberontak dan tentera yang berlanjutan selama berdekad lamanya. – REUTERSSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons