April 19, 2018
You can use WP menu builder to build menus


Ketua Setiausaha Negara (KSN) memperjelaskan dakwaan bahawa kerajaan sementara adalah diperlukan sejurus Parlimen dibubarkan bagi memastikan pentadbiran negara terus berjalan lancar, sepertimana yang tular di media sosial.

Sumber gambar: Facebook.

Menurut KSN, Tan Sri Dr. Ali Hamsa, jemaah menteri sedia ada merupakan kerajaan sementara bermulanya pembubaran Parlimen sehinggalah jemaah menteri baharu dilantik selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) atau Parlimen bersidang semula selepas PRU-14 mengikut mana yang lebih awal.

Menurutnya lagi, kerajaan sementara juga boleh membuat sebarang tindakan bagi maksud menjalankan urusan pentadbiran kerajaan sehingga suatu kerajaan baru dibentuk, seperti pelaksanaan dasar sedia ada dan majlis rasmi kerajaan.

“Konsep kerajaan sementara adalah suatu konvensyen perlembagaan yang turut diamalkan di Negara Komanwel seperti United Kingdom (UK) dan Australia yang mengamalkan sistem Demokrasi Berparlimen. Mahkamah Persekutuan turut mengiktiraf bahawa jemaah menteri hendaklah ada pada setiap masa untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong walaupun selepas Parlimen dibubarkan, selaras dengan peruntukan Perkara 43(1) Perlembagaan Persekutuan.”Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons